ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή τόσο τον πόλεμο στον περσικό προ δεκαετίας περίπου, όσο και τις πρόσφατες αεροπορικές επιχειρήσεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, τέθηκαν στη διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, ερωτήματα σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες εξαιτίας της χρήσης του απομειωμένου ουρανίου (Depleted Uranium) στην κατασκευή πυρομαχικών με μεγάλη διατρητική ικανότητα αμυντικών θωρακίσεων.

 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το προαναφερθέν είδος πυρομαχικών, ανέκυψαν ερωτήματα όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται:

  1. Ο άμαχος πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή που δέχεται επίθεση ή και σε μεγαλύτερες από αυτήν αποστάσεις τόσο κατά τη διάρκεια της επίθεσης όσο και στο μέλλον,
  2. Ο πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή πεδίων δοκιμών,
  3. Τα συνεργεία απόσυρσης των κατεστραμμένων οχημάτων,
  4. Το στρατιωτικό προσωπικό που χειρίζεται τα ενλόγω πυρομαχικά και
  5. Το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται μέσα στα βαλλόμενα οχήματα.

 

Οι μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εργασίες πάνω στο θέμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι μόνο περιγραφικές και δεν παραθέτουν ποσοτικά στοιχεία πράγμα που επιτείνει τη σύγχυση.

 

Το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, και ειδικότερα ο Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, παραμένοντας πάντα τόσο στην πρωτοπορία της Ερευνας όσο και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, έχει από χρόνια αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα τόσο στο συγκεκριμένο πεδίο όσο και γενικότερα σε θέματα ακτινοπροστασίας του πληθυσμού. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο διεθνών συνεργασιών επάνω σε σχετικά θέματα.

 

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, με ιδιαίτερη χαρά προσκάλεσε στην Αθήνα τη Dr. Zora Zunic τουRadiation Medicine Department, Institute of Nuclear Sciences "Vinca" της Γιουγκοσλαβίας η οποία την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2000 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, θα δώσει διάλεξη με θέμα:

"Environmental Impact and Potential Health Risk Arising from the use of Depleted Uranium in Yugoslavia".

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνείτε με:

Μ.Ι.Αναγνωστάκη, Λέκτορα ΕΜΠ

τηλ.:     +(30) 210 772 2912

fax :     +(30) 210 772 2914

e-mail: managno@nuclear.ntua.gr




Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα